Ticker

6/recent/ticker-posts

85 KES ACUTE GASTROENTERITIS DILAPORKAN DI TAWAU

 


TAWAU: Sebanyak 85 kes Acute Gastroenteritis (AGE) dilaporkan berlaku di Mukim Sri Tanjong di sini dalam tempoh enam hari sehingga 1 Okt lepas, kata Pengarah Kesihatan Negeri Sabah Datuk Dr Rose Nani Mudin.

Beliau berkata Pejabat Kesihatan Kawasan (PPK) Tawau menerima notifikasi AGE pada 26 Sept daripada dua klinik swasta membabitkan 22 kes menunjukkan gejala muntah, cirit-birit serta sakit perut dan kesemua dirawat sebagai pesakit luar.

"Siasatan awal PPK Tawau menunjukkan kes-kes tinggal di taman perumahan berbeza, setelah itu siasatan lengkap terhadap kes serta persekitaran termasuk kilang ais telah dijalankan.

"PPK juga telah menjalankan ujian makmal sampel najis, air, serta ais untuk mengenal pasti punca jangkitan. Sebanyak 19 sampel najis kes bergejala telah diuji dan didapati negatif kehadiran mikroorganisma, manakala siasatan di lapangan kilang ais adalah di tahap memuaskan," katanya dalam kenyataan di sini pada Rabu.

AGE adalah sejenis penyakit bawaan air yang sering dikaitkan dengan paip air tercemar dengan gejalanya termasuklah muntah, cirit-birit, demam dan kekejangan perut.

Dr Rose Nani berkata pihaknya masih menunggu keputusan ujian kimia bagi sampel air yang diambil.

"Situasi kejadian kes adalah terkawal dan tiada kes baharu dilaporkan dari kawasan terlibat sejak 2 Okt lepas, selain itu pemantauan PPK Tawau pada hari ini di kawasan perumahan terlibat mendapati keadaan air adalah jernih.

"Persampelan air di beberapa rumah juga didapati tiada pelanggaran parameter kekeruhan, klorin, pH dan suhu," katanya.

Sementara itu, beliau berkata Jabatan Kesihatan Negeri sentiasa memantau kejadian AGE melalui survelan AGE di semua fasiliti kesihatan.

Beliau turut menasihati orang ramai agar mengamalkan konsep lihat, hidu dan rasa sebelum makan atau minum.

-- BERNAMA

SUMBER: ASTRO AWANI

Post a Comment

0 Comments