Ticker

6/recent/ticker-posts

ESSCOM RAMPAS DADAH SYABU & PIL EKSTASI BERNILAI RM2.5 JUTA DI TAWAU

TAWAU: Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur (ESSCOM) menumpaskan sindiket pengedaran dadah apabila merampas 54.35 kilogram (kg) syabu dan 74.56 gram pil ekstasi bernilai RM2.5 juta dalam serbuan di kawasan Kuala Sungai Tawau Lama, di sini, kelmarin.


Dalam kejadian 9.20 malam itu, radar pasukan keselamatan mengesan sebuah bot laju bergerak dalam keadaan mencurigakan di kawasan perairan Tawau menuju ke arah kawasan perairan Wallacebay, Indonesia.

Komander ESSCOM DCP Datuk Ahmad Fuad Othman berkata, sehubungan itu, aset-aset laut dari Pasukan Polis Marin (PPM), Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang sedang dalam melaksanakan Operasi Cegah Pati (OCP) kemudiannya diaturgerak ke lokasi untuk memintas bot berkenaan.

Namun demikian, katanya, apabila bot laju melihat bot pasukan keselamatan berada di lokasi berkenaan, bot tersebut kemudiannya memecut dan berpatah balik melarikan diri  ke perairan Tawau Lama. 

“Pasukan keselamatan terdiri daripada Pasukan Gerakan Am (PGA), Angkatan Tentera Malaysia (ATM) dan Bahagian Narkotik IPD Tawau yang turut menjalankan rondaan OCP Daratan kemudiannya diaturgerak di bahagian daratan untuk melakukan serbuan di lokasi pendaratan, namun kedua-kedua suspek berjaya meloloskan diri.

“Hasil pemeriksaan ke atas bot ditinggalkan suspek itu menemukan tiga kotak besar berlainan saiz di dalamnya mengandungi 54 bungkusan Teh Cina bertulis ‘Qin Shan’ yang berisi hablur kristal disyaki dadah jenis syabu,” katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Tawau, di sini, hari ini.

Ahmad Fuad berkata, selain syabu pemeriksaan turut menemukan satu paket plastik mengandungi 234 biji pil ekstasi seberat 74.56g.

Beliau berkata, ia adalah rampasan terbesar dadah jenis syabu dilakukan ESSCOM sejak OCP Darat dan Laut dilancarkan di Kawasan Zone Selamat Timur Sabah (ESSZONE) pada Mac lalu.SUMBER: ESSCOM

Post a Comment

0 Comments